VİZYONUMUZ

İ.B.B. Sesli Kütüphane olarak vizyonumuz görme engellilerin sosyal hayatta daha çok var olabilmeleri ve mümkün mertebe yardıma daha az ihtiyaç duyacakları şekilde kendilerini geliştirebilmeleri için görenler adına üstümüze düşenleri hassasiyetle, dikkatle ve bir düzen içerisinde yapmak ve bu süreçte bütün kamu kuruluşlarını ve gönüllü vatandaşlarımızı bu çalışmalarımıza dahil ederek hizmetlerimizi en yüksek derecede müessir kılmaktır.

Görme engelli vatandaşlarımız elbette diğer engelliler gibi sosyal devlet olmanın, aynı ülkede yaşayan vatandaşların arasında adaleti sağlamanın gereği olarak engellerinden kaynaklanan yetmezliklerden müstesna tutularak toplum içinde almaları gereken yeri muhakkak almalıdırlar. Kütüphanemiz görme engelliler için kuruluş amaçlarından başka, eksik kalınan pek çok konuda da vazife üstlenmiştir. Gönüllü vatandaşlarımızla elele vererek görme engellilerin toplumların mirası olan kütüphanelerden daha iyi seviyede yararlanabilmelerini ve okul hayatlarında da daha başarılı olarak engellerinin olumsuz etkisinden mümkün mertebe kendilerini bertaraf edip başkaları için de toplumumuza yol gösterici olmalarını sağlamak hizmetlerimizin mahiyetini belirlemektedir.

İ.B.B. ve İstanbul Kalkınma Ajansı ve bir de teknolojinin imkanlarıyla hedeflerimizi gerçekleştirip hizmetlerimizi en iyi şekilde sunmak hem vazifemiz hem de en büyük dileğimizdir.

MİSYONUMUZ

Her gelişmiş ülkenin engelli vatandaşlarına yönelik projeleri vardır. Engelli vatandaşlara sunulan özel hizmetler insanlık haysiyetinden ne kadar payımız olunduğunun göstergesidir. Devlet geleneğine sahip bir toplum olduğumuz için İBB olarak sunabileceğimiz bütün hizmetlerle engelli vatandaşlarımızın yolunu açmayı şiar edinen bir kurumuz. Görme engelli vatandaşlarımızın engelleri hasebiyle kitap ve kütüphanelerden uzak kalmamalarını sağlamak ve onları da bu mirastan faydalandıracak gerekli düzenlemeleri yapmak en birinci misyonumuzdur. Bu projelerin hem bize, hem göremeyen vatandaşlarımıza, hem şehrimize ve hem de ülkemize pek çok katkıları olacaktır.

Ülkemizde kitap okuma oranını yükseltmekle ilgili yapılan projelere görme engelli vatandaşlarımızı da dahil etmek; bu program kapsamında sesli ve kabartma kitaplar hazırlamak kütüphanemizin temel işidir.

Düzgün okuyan, iyi ses sahibi ve disiplinli devam edebilecek; mesai programı bu faaliyeti yürütmeye elverişli gönüllü vatandaşlarımızın kütüphanemize sesleriyle katılımlarını sağlamak sesli kitap üretimindeki bir başka önemli iştir.

Bu saydığımız niteliklerdeki okurların kütüphanemizle tanışabilmeleri için kütüphanemizin tanıtımı yeteri derecede yapılmalı ve herhangi bir aksaklığa meydan verilmeden bu gönüllülerin okuma hizmeti devamlı kılınmalıdır.

Yine gönüllü üniversite öğrencileri ile görme engelli öğrencilerimizi bir araya getirdiğimiz etüd dersleri ile üyemiz olan görme engelli öğrencilerin okul derslerinde ve girecekleri sınavlarda başarılarını artırarak sosyal hayata daha çok katılımlarını sağlamak da misyonlarımız arasındadır.